ublo
bogdan's (micro)blog

bogdan » 28 aprilie – diferențe de gen

08:41 pm on Apr 28, 2014 | read the article | tags:

Diferențele dintre sexe sunt exprimate la nivel celular. Viitorul ne rezervă medicamente specifice pentru femei, respectiv bărbați.

Un articol științific publicat în revista Nature[1] studiază procesul prin care cromozomul Y, determinant pentru stabilirea genului masculin în cadrul majorității mamiferelor, a fost micșorat pe parcursul a 300 de milioane de ani de evoluție, estimând o stopare a acestui proces încă de acum 25 de milioane de ani. Cauza opririi acestui proces are originea într-un nucleu de 12 gene, care nu influențează aparatul reproducător masculin, ci țesuturi prezente în inimă sau celulele sangvine, transformând micuțul cromozom într-unul dintre gadget-urile genetice esențiale pentru supraviețuire fiind favorizat de procesului evolutiv. Consecința directă a acestor descoperiri este diferența impusă de gen în liniile celulare ale indivizilor aceleiași specii și invalidând orice model celular unisex pentru țesuturile afectate. Efectul procedurilor medicale specifice și al medicamentelor devine imprevizibil pentru produsele și protocoalele derivate din cercetările bazate pe modelul ”egalității de gen celulare”. Cu alte cuvinte, viitorul apropiat ne va aduce medicamente specifice pentru bărbați și femei [sursă].

X and Y chromosomes

În aceeași notă, șoarecii de laborator sunt mai stresați atunci când sunt utilizați de către cercetătorii de gen masculin, ducând la devierea rezultatelor experimentelor în care sunt folosiți [sursă]. Mai mult, mirosul cercetătorilor bărbați crește toleranța la durere a rozătoarelor [sursă], compromițând rezultatele obținute în urma diferitelor teste.

O căpușă este cel mai rapid animal de pe planetă. Viteza la scara umană a acestui arahnid ar fi de 2,000 km/h.

Micul arahnid, Paratarsotomus macropalpis, se poate deplasa cu o viteză de 322 lungimi de corp într-o secundă în comparație cu un ghepard care aleargă cu numai 16 lungimi de corp pe secundă. Studiul căpușei este interesant pentru determinarea principiilor mecanice care stau la baza vitezei incredibile de mișcare a picioarelor micului organism, fiecare picior atingând solul de 135 de ori într-o secundă, lucru extrem de util de implementat în viitorii mini-, micro- și nano- roboți [sursă].

1. Bellott, D. W. et al. Nature 508, 494–499 (2014).

aceast sait folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta, ca vizitator. în același scop, acest sait utilizează modulul Facebook pentru integrarea cu rețeaua lor socială. poți accesa aici politica mea de confidențialitate.