ublo
bogdan's (micro)blog

bogdan

bogdan » prieten sau dușman

11:58 pm on Feb 12, 2013 | read the article | tags:

Lex III: Actioni contrariam semper et æqualem esse reactionem: sive corporum duorum actiones in se mutuo semper esse æquales et in partes contrarias dirigi.
– Isaac Netwon

dușmanii te ajută să își păstrezi direcția. persoane, obiecte reale sau abstracte, dușmanii sunt lentile care concentrează orice efort incident asupra unei singure ținte, fiind printre altele cheia evoluției.

supraviețuirea – păstrarea ordinii naturale are un dușman în tendința universului către dezordine. echilibrul între cele două face posibilă apariția stărilor exotice, parțial ordonate, care pot avea o evoluție proprie către o stare superior ordonată celei inițiale, concept rezumat de darwin în evoluție. argumentul anterior este universal. de altfel și motivul pentru care am citat inițial legea a treia a mecanicii newtoniene, a acțiunii și reacțiunii.

pentru o afacere răul necesar este competiția. fără o competiție sănătoasă, un start-up va porni ascendent, se va plafona, iar din acel moment singura direcție de dezvoltare va fi disiparea efortului inițial: necontestarea poziției de lider va scădea competitivitate managerilor și a echipei, va genera proiecte tangente cu așteptări nerealiste ducând la o degradare a echipei care a atins plafonul.

internet explorer: după distrugerea netscape în primul război al browserelor, microsoft și-a încetinit creșterea și a lărgit ciclul de dezvoltare al aplicației, astfel încât IE6 a fost singura versiune activă între 2001-2006, fără inovații majore. în tot acest timp, celelalte browsere s-au dezvoltat, îmbunătățind experiența navigării pe internet și accelerând declinul browserului produs de microsoft. în timp ce microsoft și-a ignorat competiția, competitorii au fost mereu cu un pas înainte, fiind concentrați pe învingerea dușmanului comun.

partidul democrat-liberal (de altfel orice partid post-decembrist): profitând de un lider puternic, popular și carismatic, de dezorganizarea, traseismul politic și foamea din opozitie, au fost la un pas de distrugerea politică a adversarilor. lipsa unor adversari puternici a activat un mecanism de solidaritate socială bine documentat – ”the underdog effect”. din nou, ignorarea competiției reale și sentimentul de invincibilitate dat de victoriile succesive în alegeri au făcut ca partidul să ignore adevăratul inamic, în timp ce acesta – deși heterogen alcătuit, și-a unit simpatizanții împotriva dușmanului comun.

windows vista: deși un eșec, windows vista este unul dintre exemplele în care o companie a creat (cel mai probabil nu deliberat) propriul dușman, reușind să se salveze și să câștige suficient timp pentru a lansa un sistem de operare cu adevărat modern și folositor – windows 7.

concluzia e simplă: lipsa competișiei ar trebui să-i dea de gândit oricărui antreprenor. în aceste condiții ”dușmanul” trebuie căutat, creat sau inventat pentru a-l folosi ca punct de sprijin al unei evoluții permanente.

Darth Vader

aceast sait folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta, ca vizitator. în același scop, acest sait utilizează modulul Facebook pentru integrarea cu rețeaua lor socială. poți accesa aici politica mea de confidențialitate.