ublo
bogdan's (micro)blog

bogdan » as pedepsi prin lege …

03:53 pm on Apr 9, 2012 | read the article | tags:

… folosirea nejustificata a probabilitatilor, de catre oameni care nu le inteleg. Scurtă lecție referitoare la probabiltăți:

Faptul că o monedă are probabilitatea de a cădea pe o față sau pe cealaltă de 50% presupune următorul lucru:

Pentru orice numar oricat de mic e, există un număr de aruncări Ne (care depinde de e) astfel încât dacă vom arunca moneda de peste Ne ori, raportul dintre numărul de dăți când a căzut cap CAP(N) și numărul total de aruncări N va fi diferit de 0.5 cu cel mult e.

$$P: \forall e \in \mathbb{R},:\exists N_{e} \in \mathbb{N} :a.î.: \forall N>N_{e}, |\frac{CAP(N)}{N} – 0.5| < e$$

Dacă ne uităm bine în definiție, aruncând o monedă de 4 ori în sus nu vom obține de 2 ori cap, ci vom obșine de $2 \pm e$ ori cap, unde e e o eroare ce depinde de numărul total de aruncări. Cu cât acest număr e mai mic, cu atât eroarea este mai mare!

Sondaje! Am auzit de nenumărate ori: rezultatele sonajului realizat pe un eșantion reprezentativ de 1067 de oameni ne arată că Victor Ponta este preferat de 55% dintre alegători cu o eroare de +/- 3%. Automat, expertul de duminică presupune că Victor Ponta este sigur președinte, pentru că nu-i așa, 55% +/- 3% > 50%.

Nimic mai greșit. Pentru început, de unde vine 1067? Pentru un model ideal de populație din care extragem perfect aleator un număr N de indivizi, eroarea marginală EM cu o încredere de 95% este aproximativ egală cu:

$$E_{M} \approx \frac{0.98}{\sqrt{N}},:sau:N \approx \frac{0.9604}{E_{M}^{2}}$$

0.9604 / (0.03 x 0.03) = 1067.11 . Ați observat problemele din definitie? În primul rând ”modelul ideal” de populație, urmată de ”extragerea perfect aleatoare” și cireașa de pe tort, ”eroarea marginală”. Traducerea în limbaj comun a frazei de mai sus este următoarea:

În condiții ideale, efectuand aceeasi procedura de sondaj de un număr foarte mare de ori, probabilitatea (în sensul definit mai sus) ca votanții să îl prefere pe Victor Ponta între 52% și 58% dintre situații este de 95%.

O generalizare greșită, însă mai aproape de adevăr a sondajului este că Victor Ponta se situează între 49.4% = (0 x 5% + 52% x 95%) si 60.1% = (58% x 95% + 100% x 5%) în preferințele respondenților. În același timp, atenție și la condițiile ideale!

aceast sait folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta, ca vizitator. în același scop, acest sait utilizează modulul Facebook pentru integrarea cu rețeaua lor socială. poți accesa aici politica mea de confidențialitate.