ublo
bogdan's (micro)blog

bogdan » eficiența fotosintezei

08:16 am on Jul 16, 2012 | read the article | tags:

În numărul românesc al revistei BBC Science Focus din iulie-august 2012,la pagina 90 avem afirmația

«99% din energia luminii este folosită de o frunză în fotosinteză. Cele mai bune panouri solare au o eficiență de numai 38%»

Din nefericire pentru cititori, această afirmașie este în totalitate falsă. Folosind ca sursă bibliografică «Phtotosynthesis» de Hall, D.O și Rao, K.K, publicată la Cambridge University Press în 1999, în pagina 4 găsim următorul grafic:

Astfel spus, grandiosul 99% este de fapt un minuscul 5%. Din păcate pentru redactorii BSF, nici cu a doua parte a afirmașiei nu stau mai bine. Conform raportului NREL (National Renewable Energy Laboratory) de aici, la pagina 57 gasim că «The highest-efficiency research cell shown was achieved in 2010 in a multi-junction concentrator at 42.3% efficiency» (îl menționez deoarece se găsește și pe wikipedia) și lucrurile s-au îmbunătățit în ultimii doi ani până la 43.5%.

aceast sait folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta, ca vizitator. în același scop, acest sait utilizează modulul Facebook pentru integrarea cu rețeaua lor socială. poți accesa aici politica mea de confidențialitate.