ublo
bogdan's (micro)blog

bogdan » scrisoare deschisa

11:52 pm on Jun 4, 2012 | read the article | tags:

Domnule Profesor,

De când mă cunoașteți cred că ați observat că nu mă feresc să îmi spun părerea în fața dumneavoastra și având acest lucru în vedere, aș dori să răspund la provocarea adresată pe blogul dumneavoastr?. După părerea mea, guvernul Ponta și-a început prea devreme existența pentru a garanta succesul USL în alegeri. Singurul argument credibil pe care l-am auzit cu privire la această naștere prematură a fost împiedicarea fraudelor electorale portocalii (sau verzi).

Din păcate, USL a pierdut avantajul strategic al asediatorului ale cărui trupe și resurse erau în creștere, schimbându-l în statutul cuceritorului unei cantități insuficiente de resurse pentru a-și mulțumi în totalitate trupele. Lipsa prăzii de război cumulată cu heterogenitatea trupelor – în lipsa unor principii de bază comune sau a unui dușman comun – prevestesc erodarea accelerată a construcției USL. Dacă până în prezent argumentele țin mai mult de context, liderul cuceritorilor este o proprietate intrinsecă a acestora, fiind exponentul întregii structuri – iar un conducător care greșește constant, ignorând sfaturile consilierilor sub presiunea celor care l-au creat nu face decât să întunece orice pronostic. Pe scurt, eu cred că în urma alegerilor, USL va fisiona în PSD și ACD, urmând ca ACD să formeze o majoritate parlamentară fragilă cu urmașul reformat al PD-L și al traseiștilor politici de centru-dreapta (să arunc și o cifră, 52%).

În încheiere, parafrazez câteva idei din Sun Tzu (care se regăsesc și în teoria jocurilor a lui John Nash):
1. Lipsa unei visterii implică (aparent) lipsa hoților;
2. Apa evită înălțimile;
3. Dacă vrei să realizezi ceva, fă în așa fel încât să o facă dușmanii pentru tine;
4. Strategul îl atrage pe inamic și nu se lasă atras de el;
5. Sarcina principală a unui general este de a fi invincibil. Ocaziile de a obține victoria sunt furnizate de erorile adversarului;
6. Cel care știe când să atace face în așa fel încât celălalt să nu știe când să se apere.

Cu respect,
Bogdanel

aceast sait folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta, ca vizitator. în același scop, acest sait utilizează modulul Facebook pentru integrarea cu rețeaua lor socială. poți accesa aici politica mea de confidențialitate.